Slaap is een essentieel onderdeel van onze algehele gezondheid en welzijn. Het is tijdens de slaap dat ons lichaam en onze geest de gelegenheid hebben om uit te rusten en te herstellen van de stress en spanningen van het dagelijks leven. Met name slaap is essentieel voor het herstel van fysieke activiteit en lichaamsbeweging. In deze blog onderzoeken we het verband tussen slaap en herstel en waarom het zo belangrijk is voor onze algehele gezondheid en fitheid.
Tijdens de slaap ondergaat ons lichaam een aantal belangrijke fysiologische processen die essentieel zijn voor herstel. Deze omvatten:
Naast essentiële belang voor herstel, is slaap ook belangrijk voor prestaties. Studies hebben aangetoond dat atleten die voldoende slapen beter presteren op het veld of in de sportschool dan degenen die dat niet doen. Dit komt omdat slaap helpt om reactietijden, hand-oogcoördinatie en algehele cognitieve functie te verbeteren. Gebrek aan slaap kan leiden tot vermoeidheid, wat de prestaties negatief kan beïnvloeden en het risico op blessures kan vergroten.
De fases wisselen elkaar wel af, doch kun je de slaap verdelen in de kernslaap en de restslaap.
Kernslaap: de eerste 4.5-5 uur is het meest verkwikkend en diep!
Tijdens deze uren vindt er weefselherstel en spiergroei plaats en wordt je geheugen opgeschoond.
Was jouw kernslaap niet goed van kwaliteit, dan voel je je absoluut niet uitgerust en laat je geheugen en je reactievermogen je in de steek.
Rem/Restslaap: Later dus meer lichte en droomslaap.
Onderzoek heeft aangetoond dat het essentieel is om 5-6 uur kwalitatieve slaap te genieten voor een goed functioneren. De overige uren zouden wel ingevuld moeten worden met ontspannende activiteiten, zodat je ‘slaapdruk’ verhoogt wordt. Daarin tegen moeten spanningen juist worden vermeden. Dit zorgt ervoor dat je alert en wakker blijft.
Een lichte slaap was in een ver verleden voor ons belangrijk, zelfs essentieel, om ons te beschermen tegen roofdieren of ander dreigend gevaar!
De balans van ‘slaapdruk en spanningen ‘ moet naar de juiste kant doorslaan.
Jouw nacht is een spiegel van je dag. Zijn er veel spanningen opgebouwd gedurende dag is het risico slecht te slapen een stuk groter.
Bronnen van spanning: Schermtijd; alcohol, cafeïne en nicotine; maar ook ’s nachts de uren zien wegtikken op je wekker.
Slaapdruk verhogen: Voldoende pauzes gedurende je dag om tot rust te komen; liefst geen dutjes; veel bewegen gezien dit een positieve invloed heeft op je ontspanning.
Dus, hoe kun je ervoor zorgen dat je voldoende kwalitatieve slaap krijgt om jouw herstel en prestaties te ondersteunen? Hier zijn een paar tips:
1. Streef naar 7-9 uur rust per nacht, waarvan 4,5 tot 5 uur een diepe slaap is
2. Houd je aan een regelmatig slaapritme, ook in het weekend
3. Creëer een slaap bevorderende omgeving met een comfortabel bed, een koele temperatuur en minimaal geluid en licht
4. Vermijd cafeïne en alcohol en nicotine in de uren voorafgaand aan het naar bed gaan
5. Kom voor het slapengaan tot rust met een ontspannende activiteit, zoals lezen of een warm bad nemen
6. Verminder stress door een ‘mindsweep’ te doen en schrijf alles op wat er nog door je gedachte speelt
Conclusie
Slaap is een essentieel onderdeel van het herstel van lichaamsbeweging en fysieke activiteit. Voldoende slaap krijgen is essentieel voor spierherstel en -groei, hormoonregulatie en mentaal herstel. Het is ook belangrijk voor de prestaties, waarbij atleten die voldoende slaap krijgen beter presteren dan degenen die dat niet doen. Door de bovenstaande tips te volgen, kunt u ervoor zorgen dat u voldoende slaapt en de kwaliteit van u slaap goed is om uw algehele gezondheid en conditie te ondersteunen.
Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief en wij houden je up-to-date over de laatste ontwikkelingen in onze massagepraktijk, speciale acties en nieuws over het team!
Click one of our contacts below to chat on WhatsApp
Social Chat is free, download and try it now here!